Genel Bilgiler

Kültür Turizm Zirvesi

Kültür Turizm Zirvesi

Günümüz dünyasında yaşama biçimlerinin değiştiğini ifade eden Vali Nurullah Çakır, “Bir kültürel ve sosyal etkileşim, yaşama zenginliği, farklı mekânlar da kendini bulma biçiminde özetlenecek tatil anlayışı da giderek değişiyor. Bu olgunun farkındalığını pratik olarak hissettiğim bize ilham veren ilk yer Antalya-Kaş’ta karşılaştığım Likya Yolu Trekking Rotası oldu. İşaretlenmiş patikaların rehberliğinde tarihin gizemli soluğunu hissetmek, farklı kültürlerin şaşırtıcı ayrıntılarıyla karşılaşmak ve ülkemizin bitip tükenmez doğal güzelliklerini yeniden keşfetmek adına yeni yürüyüş yollarına hayat vermeyi önemsiyoruz" dedi.

Vali Nurullah Çakır, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ev sahipliğinde Ankara'da gerçekleştirilen 2011 Kültür Turizmi Zirvesi'nde “Kültür Yolları” oturumunda bir konuşma yaptı.

Vali Çakır, "Kültür Rotalarımız" başlıklı konuşmasında eski çağlardan başlayarak gereksinimlerini karşılamak için adım atan insanoğlunun son yıllarda doğal güzelliklere ulaşmak ve kültürel etkinlik adına da yürüyüşler yaptığını kaydetti ve bu bağlamda Çorum’da gerçekleştirilen Hitit Yolu Yürüyüş ve Bisiklet Parkurları Projesi ile Kızılırmak Havzası Gastronomi Yolu Projesi hakkında bilgiler verdi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin katkısıyla düzenlenen ''2011 Kültür Turizmi Zirvesi'' gerçekleştirildi. ''Açık Hava Müzesi Türkiye'' temasıyla Sheraton Otel'de yapılan  zirvenin açılışı Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in sunumuyla başladı. Program kapsamında Çorum Valisi Nurullah Çakır da "Kültür Rotalarımız" başlıklı bir sunum yaptı.

Yöneticiliğinde ekoturizm ile ilgili ilk çalışmalarına Kastamonu-İstiklal Yolu ile başladığını aktaran Vali Çakır, bu alandaki ikinci çalışmayı Karabük il sınırlarında gerçekleştirdiklerini belirtti.

“EKOTURİZM DE HİTİT MİRASI DA ÇORUM’DA VAR”

Son iki ekoturizm çalışmasını şu anki görev yeri olan Çorum'da uyguladıklarını ifade eden Çakır konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Hepimizin bildiği üzere ülkemizde UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren 10 yerden biri olan Hattuşa Antik Kenti ile UNESCO Dünya Belleği’ne adını yazdıran çivi yazılı tabletleri, bir zamanlar kendilerine Çorum bölgesini yurt edinen Hititlerin eserleridir. Dünyanın ilk yazılı anayasası, toplum düzenini sağlayan zamanına göre ileri bir ceza yasası, dönemin korkunç silahı hafif savaş arabaları ve strateji uzmanı kralları, bin tanrılı pantheonu ve görkemli kentleriyle bu coğrafyada boy göstermiş kadim uygarlıklardan birisidir.

“396 KİLOMETRELİK TEMATİK BİR KÜLTÜR ROTASI: HİTİT YOLU”

Hititlerin zengin birikimini yansıtan Hattuşa, Alacahötük, Şapinuva gibi antik kentler ile Boğazkale-Alacahöyük Milli Parkı'nı kapsayan alanda tarihi güzergâhlar oluşturduk. Daha çok eski göç, katır ve pazar yollarının kullanıldığı, bir yandan Çorum'un kuytu köşelerine sakladığı birçok doğal ve tarihi güzellikleri ortaya çıkarmayı hedefleyen Hitit Yolu Yürüyüş ve Bisiklet Parkurları 396 kilometrelik tematik bir kültür rotasıdır.

“HİTİT YOLU ÜÇ DİLDE KİTAPLAŞTIRILDI”

Söz konusu rotaların omurgasını Boğazkale-Hattuşa-Şapinuva, Alacahöyük-Alaca-Şapinuva ve Boğazkale-Alacahöyük güzergâhları teşkil ediyor. Alaca Çayı Vadisi ve İncesu Kanyonu ise alternatif rotaları içeriyor. İngilizce, Almanca ve Türkçe olarak 3 dilde yayınladığımız rehber kitabı, 2011 yılı Mart ayındaki Berlin Turzim Fuarı'nda katılarak hedef kitlemizin bir kısmını oluşturan (Çünkü Hattuşa kazıları Alman bir profösör tarafından yürütülüyor.) Almanlara tanıtma fırsatı yarattık.

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ilgi odağı olan Hattuşa ve Alacahöyük ören yerlerini vitrine çıkaran Hitit Yolu çalışmasıyla birlikte bölgede bazı çalışmalar gerçekleştirdik. Öncelikle Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı'ndan geçen projemizle Ortaköy İncesu Kanyonu'nda tıpkı Muğla Fethiye Saklıkent Kanyonu'nda olduğu gibi bir yürüyüş platformu yapıyoruz. Anadolu Yarımadası'nın en büyük Kybele kabartmalarından birine ev sahipliği yapan kanyon, 1800 metrelik bu güzergâhla turizme açılmış olacak. Aynı şekilde eski çağlardan beri insanlığın kullandığı ve Hitit Yolu rotası üzerinde yer alan Alaca Vadisi içerisinde yay köprüleri inşa ettik.

“ÇORUM TURİZMİNDE İYİLEŞTİRME VE DÜZENLEMELER YAPILIYOR”

Alacahöyük ören yerinin bağlantısını sağlayan 7 kilometrelik turizm yolunu işlerliğe kazandırarak giriş bölümüne Sfenksler ve Kadeş Antlaşması metnini yerleştirdik. Ayrıca proje kapsamında Alacahöyük ören yerindeki kral mezarlarının açılışını yaptık. Hitit Yolu rotasının geçtiği bölgelerde yapılan tüm bu iyileştirme ve düzenlemeler, turzim faaliyetlerini çeşitlendirme adına yapılan çalışmalardır.

“DOĞA TURLARI ÇORUM'A GELİYOR”

Son olarak Yenice Ormanları'nda yaptığımız tanıtım faaliyetinin oldukça kapsamlısını Hitit Yolu'nda hayata geçirdik. 13-15 Mayıs 2011 tarihinde yapılan bu tanıtım etkinliklerinde hedef kitlemiz olan seyahat acenteleri, ulusal basın, doğa dernekleri, trekking rotaları uygulayıcıları vb 350 kişilik bir kitleyi Çorum’da ağırladık. Trekking, uluslararası bisiklet yarışması, kaya tırmanışı, kano, engelli yürüyüşü, ağaç dikimi, Hitit yemek yarışması, Hitit kıyafetlerinden oluşan defile gibi aktivitelerle zenginleştirdiğimiz tanıtım faaliyeti süresince ilgili seyahat acente ve basın mensuplarını Hitit Yolu rotasında gezdirerek bilgi verdik. Bu tanıtım sürecinin ardından gerek Ankara gerekse İstanbul menşeli doğa turları acenteleri hafta sonu günübirlik veya kamplı etkinliklerini bölgemizde sürdürmeye başlamışlardır.

“YEMEK KÜLTÜRÜ TANITIMDA ÖNEMLİ”

Çorum’da varolan turizm potansiyelini çeşitlendirmek adına yaptığımız çalışmalara, bu kez farklı bir alanda deneme fırsatı bulduk. Anadolu halklarının tarım ve hayvancılık konusunda asırların birikimi, hepimizin övündüğü geleneksel mutfağımızın özünü teşkil ediyor. Asya ile Avrupa Kıtalar'ı arasında bir köprü olan Türkiye’nin en iyi lezzetleri ve damak tadı olarak öne çıkan çeşitli ürünleri, ülke tanıtımında çok önemli rol oynayan turistik değerler arasında sayılıyor bugün.

KIZILIRMAK HAVZASI GASTRONOMİ VE YÜRÜYÜŞ ROTALARI

Günümüz turizm pazarında önemli bir pay sahibi olan ekoturizm, doğaya dayalı alternatiflerin çeşitliliğiyle de gelişime açık bir kavramdır. Bu alternatiflerden birisi de "Gastronomi Turları"dır. Bu kez Gastronomi olgusunu yürüyüş, bisiklet, manzaralı araç yolu, kültür ve jip safari rotalarıyla birleştirdiğimiz değişik bir uygulama gerçekleştirdik. Ülkemizin en uzun ırmağı Kızılırmak’ın Çorum iline hayat vermesinden yola çıktığımız projemizin ismi, "Kızılırmak Havzası Gastronomi ve Yürüyüş Rotaları"dır.

“SAKLI GÜZELLİKLER GASTRONOMİYLE ORTAYA ÇIKIYOR”

Güneyde Çankırı, kuzeyde ise Sinop il sınırları arasında uzanan Çorum Kızılırmak havzasını bir baştan bir başa kat ederek, saklı kalmış doğal güzelliklere, ışıltılı tarihi mekânlara, unutulmaya yüz tutmuş kültürel değerlere, hayranlık uyandıracak el sanatlarına, otantik öğelere tanık olacak ve yöreye özgü değişik lezzetleri deneme fırsatını yakalayacaksınız. Özellikle bir dönem Paflagonya olarak anılan coğrafi bölgedeki antik yerleşimler ve kaya mezarları, özgürce akan şelaleler, gökyüzünün rengini kıskanan göller, Anadolu’da artık ustası kalmayan ve hiç çivi kullanılmadan inşa edilen ‘çatkılar’ (ahşap yayla evleri), Bayat ilçesi Eskialibey beldesi ve Yumaklı Köyü’ndeki halı, kilim, çanta ve yolluk dokuma tezgâhları, kültürel birikimin devamı niteliğinde yüze yakın yemek çeşidi ilginizi çekecek ayrıntılar arasında yer alacak.

“GÜZERGÂHLAR TESPİT EDİLDİ”

Rotaların ayrıntılı dökümünden bahsetmek gerekirse 25 farklı parkur üzerinde 305 kilometrelik yürüyüş, 7 farklı parkur üzerinde 606 kilometrelik bisiklet, 702 kilometrelik manzaralı araç, 359 kilometrelik kültür ve 1186 kilometrelik cip safari güzergâhları tespit edildi. Kızılırmak Havzası Gastronomi ve Yürüyüş Yolu Rotası boyunca doğanın kucağında ilerleyen yolculuk süresince, bir yandan yaşamın ve zamanın sonsuz bir döngüde hiç durmaksızın nasıl aktığına tanık olurken, diğer yandan da belleğinizde unutulmaz izler bırakan coğrafyalarda var olmanın hazzını duyumsayacaksınız.”

İlgili Fotoğraf Galerisi

Kültür Turizm ZirvesiKültür Turizm Zirvesi Kültür Turizm ZirvesiKültür Turizm Zirvesi Kültür Turizm ZirvesiKültür Turizm Zirvesi
Kültür Turizm ZirvesiKültür Turizm Zirvesi Kültür Turizm ZirvesiKültür Turizm Zirvesi Kültür Turizm ZirvesiKültür Turizm Zirvesi
Kültür Turizm ZirvesiKültür Turizm Zirvesi

Resim Galeri